(egyszer használatos) műanyagmentes július

és, hogy miért nem fog működni, amíg nem lesznek ennél sokkal határozottabb korlátozások, sőt: tiltások.

szóval belevágtam, ami azt jelenti, hogy az elején be kell fektetni kisebb-nagyobb összegeket, hogy egyáltalán esélyes legyen a műanyag felhasználás csökkentése (és nem a mellőzése). ami mindenképp kell az a többször használatos zsák (-ok), mert egyelőre gyakorlatilag nincs olyan zöldséges vagy közért, ahol felajánlanának opciókat. ezeket sok helyen lehet kapni én online rendeltem egy román cégtől, az a legolcsóbb, de így is olyan 600-700 forint egy ilyen zsák, ha a házhoz szállítást is beleszámoljuk. 4000 huf/6 zsák.  egyes helyeken rájöttek, hogy ez üzlet lesz és ennek a duplájáért is simán árulják. nagy üzlet. komoly piaci rés van itt. lehet, hogy bele kellene vágni, függönyökből simán, kis munkával lehet ilyeneket varrni. az ismerőseim, akikkel beszéltem már itt elbuktak, mert vagy drága volt, vagy nem találtak olyan helyet, ahol lehet kapni, etc.

a közértben csak figyelni kell, és akkor az ember nem a polcról emeli le a sonkát, virslit, sajtot, hanem kéri a pultnál. majd határozottabban, hogy tegyék már papírba. persze ez sem megoldás, mert az a cuccon amibe csomagolják a felvágottakat, sajtokat belülről van egy nylon (?) réteg. tuti, hogy nem gyorsan lebomló valami. erre nem találok megoldást. marad a papírdobozba csomagolt sajt (camambert, feta, brie, etc). na de a virsli és a sonka?

a másik nagy kihívás a műanyag palack. július van és meleg. ha nem jut eszedbe induláskor, hogy gondoskodj róla, eléggé meg lehet szívni. az újságosok, kioszkok, etc nem tartanak üveges vizet, csak műanyagpalackost. és akkor indul a keresés, persze a közértekben vannak smoothie-k, amiket üvegbe palackoznak, de nem finomak és igen kétséges, hogy mekkora öko lábnyomot hagynak ezek a cégek. szóval itt sincs megoldás.

és ha egy dögmeleg nap után, amikor nem kaptál vizet a fentiek miatt eltekersz egy divatos kerthelyiségbe, jön az ire a pont: nem adnak ki üvegkorsót, csak műanyagba lehet kapni sört. és akkor az ember legyint, hogy oké, belefér az a pár sör. tavaly a valyo és más helyek is (pld sziget) bevezették a betétdíjas poharat, ami ráadásul elmosható. miért nem lehet ezt alkalmazni? biztos nehézkes megoldani a mosogatást. tuti kell hozzá plusz egy ember, érthető, hogy ódzkodnak ettől a helyek. de akkor is: egy újabb kudarc: az ember hazamegy és kinyitja az üveges sört és skype-ol egyet a többiekkel, akik ott élvezik a kerthelyiséget. (nem).

és ezeken felül egy csomó kérdés: hol lehet kapni halat, ami friss és nem műanyagba csomagolnak? és ha csak negyed dinnyét veszek, azt mibe csomagoltassam, hogy ne csöpögjön az egész rám, a cipőmre, nyomokat hagyva egészen a lakásajtómig? a wc papír külső csomagolásával mi lesz? a gyógyszerek csomagolása? a sampon és dezodor flakonja? ne használjak szemcseppet a száraz szememre? kicsit sziszifuszinak tűnik.

másfelől értem én, hogy nem az a lényeg, hogy semmi műanyagot ne használjunk, és elsősorban nevelésre jó ez az egész „száraz” július akció. az ember arra is büszke, hogy csak belegondol két hét után, hogy mennyi műanyag palackot és zacskót nem használt fel.

szóval mindezek ellenére érdemes belevágni. szerintem. de igazi változást csak az hoz majd, ha tényleg betiltják ezeket. másképp nem lehet gyors eredményt elérni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0
0
0
0