bob „nobel” dylan

a new york times kimondta, amit sokan gondolnak, de nem mertek leírni: csalódás, hogy bob dylan kapta az irodalmi nobelt. a legfontosabb érvük, hogy nem író.

nem olvastam bob dylan verseit. dalszövegeiről tudom, hogy nehezen érthetőek, nem csak nekem, hanem az angol anyanyelvűeknek is, szóval nem tudok érvelni, hogy megérdemelte, vagy nem. a nyt szerint: nem.

amit a bizottság tett azzal, hogy egy énekesnek adta a díjat viszont mindenképp szimpatikus lépés. a szabályzat szerint, ahogy ezt elég sok helyen idézika szépirodalmi alkotásokon kívül az irodalom kategóriában díjazhatók más írásművek is, „amelyek formai és ábrázolási szempontból irodalmi értékkel bírnak”. szerintem ez egyértelmű, és innentől már csak azokon a sor, akik a magas (hihi) kultúra miatt aggódnak, hogy elfogadják, a rock (nagyon általánosan értve és leegyszerűsítve a szó jelentését, tartalmát) már jó pár évtizede nemcsak terméke, hanem meghatározó eleme és forrása is kultúránknak és irodalmunknak.

szóval: taps és még ilyet!

megjegyzés: az eredeti postban kiraktam egy videót, a like a rolling stone-t, de rájöttem, hogy nem bob dylan énekli, hanem valami feldolgozás. a youtube-ról leszedtek minden stúdió minőségű videót, legalábbis úgy tűnik. ezt találtam helyette, nem rossz ez sem:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0
0
0
0